nai-izgoden-kredit

Кой е най-изгодният бърз кредит и съществува ли такъв?

В наши дни трудно ще откриете семейство, което поне веднъж не е кандидатствало за потребителски, ипотечен или бърз кредит.

Да вземете кредит от банка или кредитна компания не е нещо срамно или лошо. Дори и на хората с много добри финансови възможности понякога има се налага (или им е по-изгодно) да вземат бързи кредити , вместо да използват личните си средства.

По-важното е, когато решите да поискате заем да изберете този, който ще е най-изгоден лично за нас. Казваме това, тъй като все още има хора, които в момента, в който изпитат нужда от допълнителни средства се втурват към първата банка или кредитна компания, която са им препоръчали роднини или приятели.

За съжаление това, че близките и познатите ви са удовлетворени от кредита, който са взели изобщо не означава, че ще удовлетвори и вас. Защото вие и вашето семейство имате както собствени потребности и цели, така и собствени финансови възможности.

Затова, ако имате нужда от пари и искате да вземете най-изгодният кредит за вашите нужди, не правете грешката да действате на „сляпо”. Не бързайте и да кандидатствате за заем само, защото някой ви е препоръчал кредитор или сте видели реклама за кредит и клипчето ви харесва. Вместо да се доверявате на чуждото мнение или на маркетингови трикове, направете информиран избор за вида и размера на заема, който най-добре ще отговори на личните ви нужди и цели.

Кой е най-изгодният бърз кредит и съществува ли такъв?

Преди да ви дадем няколко практични съвета как да вземете най-изгодния кредит според нуждите си, нека си припомним основните неща, с които трябва да се съобразявате винаги, когато решите да се обърнете към кредитна компания за бърз заем.

Определете правилно целите и нуждата си от допълнителни финансови средства

Преди да започнете да търсите кредитна компания, която да ви предостави желания заем, обмислете внимателно защо всъщност искате да вземете бърз кредит. Дали искате заема, за да отидете на скъпа екскурзия, да си купите нов телефон, маркови дрехи или се нуждаете от средствата, за да изкарате до заплата, да направите ремонт на дома си, да подпомогнете финансово бизнеса си, да осигурите лечение на близък и т. н.

Ако мотивите ви да кандидатствате за заем са свързани с осигуряването на достатъчно кеш за покупка на вещи, без които спокойно можете да изкарате още няколко месеца, може би е по-добре да помислите още веднъж дали наистина ви е необходим заем точно в този момент.

Ако обаче се нуждаете от средствата за важни и жизнено необходими неща, тогава трябва да решите от какъв вид бърз кредит се нуждаете.

Кредит до заплата или кредит на вноски

И сами знаете, че кредитните компании предлагат основно тези два вида кредити. Първият вид обикновено се предлага в размер от 50 до 800 лв. и периода за погасяването му е в рамките на един месец, докато кредит на вноски се предлага в по-голям размер (обикновено от 200 до 3000 лв.) и периода на погасяването му е до една година. Тук решението ви зависи от няколко неща.

Задайте си въпросите:

  • за какво ми е необходим заема (за да изкарам до заплата или имам нужда от средства, за да осъществя по-дългосрочни планове, които изискват по-голямо финансиране).
  • от какъв размер финансова помощ имам нужда (в зависимост от това какви са нуждите ви размерът има значение).

Ако ви трябват финансови средства, с които да дочакате спокойно превода на заплатата, тогава е добре да се спрете на кредит до заплата, който да върнете веднага след като получите заплатата си. Ако обаче са ви необходими повече пари, тогава по-доброто решение за вас е да се насочите към кредит на вноски.

Ако пък се нуждаете от още по-голяма финансова помощ, за да започнете бизнес, да си купите жилище или нова кола, тогава трябва да потърсите заем от някоя банка, а не от кредитна компания.

За какъв период от време мога да го погася, без това да се отрази на семейния ми месечен бюджет?

Дали ще можете да се справите с вноските и лихвите по кредита е много важно, затова трябва да сте напълно наясно с финансовите си възможности, преди да потърсите кредит до заплата или на вноски.

nai-izgoden-kredit2

Не забравяйте защо бързите заеми се наричат бързи

Винаги помнете, че бързите кредити са бързи, не само защото се отпускат без излишна документация и светкавично, но и защото бързо трябва да бъдат върнати. Краткото време, в което кредита трябва да бъде погасен се отразява и на лихвите, които съответно са по-високи от лихвите при потребителските кредити, които традиционно отпускат банковите институции. Правилото в този случай е да не взимате по-голям кредит от колкото ви е необходим и винаги да си правите сметка дали времето на погасяване и лихвите ще са удобни и подходящи за вас или не.

Избирайте внимателно кредитната компания, при която кандидатствате за заем

Никога не кандидатствайте за заем, без да сте потърсили информация за кредитната организация. Колкото и спешна нужда да имате от пари, отделете малко от времето си и потърсете в интернет отзиви от клиенти, влезете и проверете в регистъра дали компанията е легитимна, разгледайте сайта ѝ и се запознайте внимателно с условията, при които отпуска бързи заеми.

Имате ли възможност, пред компания, която не познавате и която ви предлага много „изгодни” на пръв поглед условия избирайте небанковата финансова организация, която се е утвърдила на пазара и се ползва с доверието на потребителите.

След като си отговорите на тези въпроси, определите личните си цели и нужди, сте готови да потърсите възможно най-изгодния бърз кредит.

10 съвета как да изберете най-изгодния кредит според целите си

Ако искате да вземете възможно най-изгодния за вас кредит, ето как можете да го постигнете:

Прегледайте много внимателно какво включват условията, при които компаниите отпускат бързи заеми

Запознайте се детайлно колко всъщност ще ви струва кредита. Погледнете не само размера на сумата, срока за погасяване и лихвите, но и какъв е ГПР (той не бива да превишава 50% на годишна база). Вижте дали в договора са посочени такси за обработка на заявката за кредит, в какъв размер са наказателните такси за просрочие и предсрочно погасяване, дали в договора има клауза „допълнителни услуги” или други такси, които са изписани с много дребен шрифт.

Информирайте се и дали застраховката е задължителна и дали е включена в договора. Ако не е включена, прочетете внимателно условията за сключването ѝ, тъй като има кредитори, които използват точно застраховката, за да увеличат разходите по кредита така, че те да не бъдат отразени в ГПР.

nai-izgoden-kredit3

Поискайте да ви предоставят на хартиен носител разбивка по месеци (ако ще теглите кредит на вноски), за да сте наясно какви точно са месечните ви лихви, какъв е размерът на главницата и колко всъщност ще ви струва целия заем.

Търсете безлихвени кредити

Безплатен обяд няма и щом ще взимате кредит ще трябва и да го върнете, но ако можете да върнете толкова колкото сте взели ще е по-добре, нали?

През последните години една доста голяма част от кредитните компании, които предоставят бързи кредити предлагат безлихвен първи кредит до заплата. Имате ли нужда от кредит до заплата, безлихвеният кредит е едно доста изгодно решение, особено, ако се нуждаете от неголяма по размер сума и сте сигурни, че можете да я върнете за много кратко време.

Какво е безлихвен кредит?

Кредит с 0% лихва се нарича заем, който се предоставя в размер, в който се предоставят и стандартните кредити до заплата. Разликата се състои в това, че ако погасите безлихвения си кредит до 15 или 30 дни (в зависимост от условията на конкретната кредитна компания) лихва няма да ви се начислява и вие ще върнете толкова пари, колкото сте взели. Недостатъкът на безлихвените кредити е, че можете да се възползвате от тях само веднъж.

Кандидатствайте за кредит по време на промоционални кампании

Можете да си осигурите изгоден кредит и ако кандидатствате за заем по време на промоционални кампании. Обикновено кредитните компании правят промо кампании с доста прилични отстъпки от разходите по кредити преди големи празници и в началото на всеки сезон. Искате ли да вземете кредит при по-изгодни условия, проверявайте редовно водещите кредитни компании за отстъпки.

Използвайте кредитен калкулатор

За да се сигурни, че ще вземете кредит при възможно най-изгодни условия, можете да направите сравнение между офертите на няколко кредитни компании. За целта просто трябва да използвате кредитен калкулатор.

Как се използва кредитния калкулатор?

Избирате вид кредит, който искате да изтеглите, въвеждате сумата, която желаете, добавяте % месечна лихва, въвеждате срока за погасяване и калкулатора автоматично ви пресмята месечните вноски и крайната сума, която ще трябва да върнете.

Попитайте за отстъпки и допълнителни бонуси

Знаете популярния израз: „Ако не попиташ, отговорът винаги ще е НЕ”. Същото важи и за кредитите. Ако сте редовен клиент на някоя от кредитните компании и сте коректни платци, вместо да си мълчите, можете да попитате дали като коректен клиент не можете да се възползвате от някакви преференции.

Доста често банките и кредитни компании предоставят допълните отстъпки от разходите, удължаване на периода на погасяване или безлихвен пети кредит на редовните си клиенти, но много хора не знаят, че могат да се възползват от тях, просто защото не са се поинтересували.

Използвайте интернет за свое информационно оръжие

Днес е наистина много лесно да се сдобиете с всякакъв вид информация, която ви е необходима, затова, търсите ли кой е най-изгодният бърз кредит и съществува ли такъв, използвате възможностите на модерните технологии.

В интернет ще откриете не само сайтовете на всички кредитни компании, които предоставят бързи заеми, но и ще откриете достатъчно платформи, през които можете да сравните размера и вноските на предоставяните заеми. Така най-бързо и лесно ще откриете тази небанкова финансова организация, която предлага най-изгодния бърз кредит за вашите цели.

Доверете се на кредитен консултант

Ако не сте много уверени дали бързия кредит, за който искате да кандидатствате е изгоден за вас, по-удачният вариант е да потърсите консултация с кредитен консултант, който ще разгледа желанието си за бърз заем, ще направи сравнителен анализ и ще ви предостави различни варианти, при които ще можете да вземете най-изгодния бърз кредит според възможностите и целите си.

Следете за нови оферти

Обикновено при отбелязване за годишнини от създаването на кредитните компании, една немалка част от тях предлагат по случай празника си много изгодни условия по кредитите. Ако сте достатъчно търпеливи и проучите внимателно няколко кредитни компании, най-вероятно ще успеете да откриете изгодния бърз кредит, от който имате нужда.

Не взимайте кредит без предварително да сте наясно за какво точно ще го използвате

Знаем, че го казахме вече няколко пъти, но ако държите да вземете кредит, който наистина ще ви свърши работа и ще ви е изгоден, не бива да кандидатствате за такъв просто, защото всичките ви познати са взели.

Преценете си добре възможностите

Колкото и изгоден да е един бърз кредит, не забравяйте, че той трябва да се погаси за кратко време при малко по-високи от стандартните лихви. Ако не сте сигурни, че ще успеете да се справите, колкото и изгодни да са условията, при които ви е отпуснат, в последствие може да изпитате затруднения по погасяването му.

nai-izgoden-kredit4

И така, кой е най-изгодният бърз кредит и съществува ли такъв?

Всъщност, дали един заем е изгоден или не зависи единствено от това дали вие го възприемате като такъв. Зависи дали и колко спешно се нуждаете от него, дали ще ви помогне да си свършите работата и дали ще можете да го погасите навреме и без притеснения.

Най-изгодния кредит за всеки човек е различен и единствено вие можете да кажете „Да, взех изгоден кредит и такъв съществува” или „Не, каквото и да казват другите изгоден заем няма”.

Всичко е много относително, но все пак, ако следвате съветите, които току – що ви споделихме и ако сте внимателни и уверени в себе си, напълно е възможно да вземете заем при много по-добри от обичайните условия.

Не е срамно да имате нужда от бърз заем и да кандидатствате за такъв. Не е срамно да се възползвате от многобройните оферти, които кредитните компании ви предоставят. По-важното е преди да потърсите такъв сами да прецените възможностите си, да определите целите си и да откриете възможно най-удобния и изгоден лично за вас бърз кредит.

Ако кредита удовлетворява нуждите ви, ако е това, от което в момента имате нужда, то тогава вие ще сте открили най-изгодния заем за себе си. Другото няма значение!