вземане-на-кредит

Какво представляват бързите кредити?

Всеки е попадал поне веднъж в ситуация, в която е имал нужда от малка парична сума, за да се справи било с непредвидени разходи, било до заплата.

Предполагаме и на вас се е случвало да ви изненада някоя висока битова сметка, да не ви достигнат пари, за да довършите започнатия ремонт или да заплатите за изненадващата екскурзия на дететo.

Тогава се налага се, просто се налага да откриете възможно най-бързото решение, с което да излезете от неприятното положение.

Вариантите, сред които можете да избирате си ги знаете и сами:

  • да молите близки и приятели;
  • да чакате с дни одобрение за кредит от банкова институция;
  • да потърсите небанкова финансова организация, която предоставя бързи кредити.

Първите два варианта не са приемливи за повечето хора, тъй като при първия срамът и унижението да разберат всичките ти познати, че имаш нужда от малък заем те кара да се чувстваш не само зле, но и силно притеснен, а при втория – за кредита, който (евентуално) банката ще ти отпусне трябва да чакаш доста време и да предоставяш не една и две гаранции.

Остава вариант три – бързите кредити и с тях ще се занимаем по-подробно сега.

Какво наричаме бърз заем?

 

Най-простичко казано „бърз заем/кредит” представлява краткосрочен, необезпечен кредит, който се предоставя на лица, които имат постоянни доходи, но поради една или друга причина се нуждаят от малка по размер финансова подкрепа.

Този вид кредитиране се предлага от небанковите финансови организации (кредитни компании) и обикновено предоставяните краткосрочни заеми са в размер от 50 лв. до 2000 – 3000 лв. в зависимост от вида на кредита и условията на кредитната компания, която го предоставя.

Наричат се бързи кредити, тъй като се предоставят наистина бързо (в рамките на няколко часа), но също така трябва да се погасят бързо. В зависимост от размера на кредита, погасяването може да бъде в период от един до няколко месеца (при кредит до заплата) или от 12 и повече месеца (при кредит на вноски).

кредит-на-вноски

Как са възникнали малките заеми?

За тези, които смятат, че бързите кредити са популярни само у нас ще кажем, че ние не сме открили топлата вода.

Всъщност, идеята за подобен вид кредитиране възниква преди повече от век, когато европейски и американски кредитори започват да предлагат краткосрочни заеми на хора, които имат постоянна работа, но поради някакви лични причини или потребности имат нужда от спешно финансиране за кратък период от време.

Първоначално бързите кредити не са били регламентирани със закон, но през 80 – те години на 20 век в САЩ създават законова рамка, според която небанковите финансови организации могат да предоставят краткосрочни, необезпечени кредити на хора, изпаднали във временни финансови затруднения.

У нас тази форма на кредитиране започна да набира бърза популярност едва преди 10 – 15 години, като първоначално кредитните компании, които са оперирали на българския пазар са били едва няколко, докато днес регистрираните небанкови кредитни организации са над 50.

Към какви потребители са ориентирани бързите кредити?

 

Целевата група, към която са ориентирани този вид заеми е много широка и обхваща всички възрастови групи – от лица, току-що навършили пълнолетие (и притежаващи лична карта), до хора от третата възраст.

Това дава възможност на всеки, който наистина се нуждае от малко средства да ги получи, без значение дали е в разцвета на силите си и има високи доходи или е студент или пенсионер.

Видове и подвидове на бързи кредити

Основните видове заеми, които кредитните компании предоставят у нас са два: кредит до заплата и кредит на вноски.

И двата вида заеми са краткосрочни, високолихвени, необезпечени и се предоставят изключително бързо.

Kредит до заплата

 

Бързите заеми до заплата, които кредитните компании най-често предоставят са в размер от 50 лв. до 500 лв., а периода на погасяването на заема е от 30 до 90 дни от датата на усвояването.

Този вид небанков финансов заем е не само най-популярния сред потребителите, но и има различни подвидове като кредит за безработни, заем за хора с лошо кредитно досие, рефинансиране на бърз кредит и други.

Благодарение на различните подвидове на кредитите до заплата дори и хора, които са временно без работа или такива, които са имали проблеми с погасяването на подобен заем и са се сдобили с лошо ЦКР могат да кандидатстват и да бъдат одобрени за заем.

Разбира се, тук трябва да уточним, че не всички кредитни компании предлагат подобни варианти, тъй като всяка небанкова финансова организация има свои условия, според които отпуска краткосрочните потребителски кредити.

Kредит на вноски

 

Кредитите на вноски се отпускат в по-голям размер (от 1000 до 3000 – 5000 лв.), а погасяването се извършва на равни месечни вноски за малко по-дълъг период (най-често от 12 и повече месеца).

 кредит-до-заплата

Начини за кандидатстване за бързи кредити – онлайн и офлайн

 

Едно от основните предимства на този вид кредитиране освен, че са бързи е, че цялата процедура по кандидатстването може да се извърши буквално за 5 минути и изцяло онлайн. Благодарение на съвременните технологии и бързия достъп до интернет, всяка една уважаваща себе си кредитна компания има сайт, чрез който всеки, който иска може да кандидатства за бързи кредити.

Подаването на заявката за заем онлайн става за няколко минути, като условията за кандидатстване са лицето да има валидна лична карта, да има постоянни доходи (не е задължително това е непременно трудов договор), да посочи размера на заема, от който има нужда и периода на погасяването му.

Формата се попълва онлайн, заявлението за бързи кредити се обработва за броени минути, а одобрението идва до 30 минути. За редовни и лоялни кредитоискатели има още допълнително облекчение при разглеждане на заявката и отпускането на заема, като специално за тях процедурата е още повече съкратена и кредита може да им бъде отпуснат за още по-кратко време.

Кандидатстването за бързи кредити онлайн е наистина много бързо, лесно и без никакви ограничения от място и време.

Разбира се, за удобство на хората, които не разполагат с интернет връзка почти всички кредитни компании предлагат и офлайн начин за кандидатстване, като в тези случаи вариантите са или кредитоискателя да посети офис на небанковата финансова организация или представител на компанията да посети клиента лично на посочен от него адрес.

Документите, които се изискват при офлайн кандидатстване за бързи кредити са абсолютно същите, какви се изискват и при онлайн кандидатстването.

На какво трябва да обърнете внимание, преди да заявите желанието си да ви бъде отпуснат бърз кредит?

Помислете си добре дали се нуждаете от подобен заем

 

Казваме това, не за да ви откажем да се възползвате от тази страхотна кредитна услуга, а защото често се случва клиенти да взимат бързи кредити просто заради моментна прищявка да закупят нещо, от което нямат жизненоважна нужда и след като мине еуфорията осъзнават, че са закупили нещо, без което могат да преживеят, но се налага да изплащат заема, който така безразсъдно са взели за покупката му.

Можете ли да си позволите да вземете бърз кредит

 

Колкото и да е примамлива офертата за кредит, ако не сте на 100% сигурни, че можете да се справите навреме с вноските и без това да се отрази драстично на месечния ви бюджет, не взимайте заем. В противен случай рискувате да изпитате затруднения по изплащането му, да пропускате вноски, а оттам да се сдобиете с лошо кредитно досие или да попаднете в дългова спирала, взимайки нов кредит, за да погасите стария и така до безкрай.

вземане-на-кредит

Направете информиран избор на кредитна компания

 

В днешно време да потърсите и изберете най-добрата за вашите нужди кредитна компания не е никак сложно. Просто трябва да отделите мъничко от времето си, за да разгледате офертите на водещите небанкови финансови организации, да ги сравните и да изберете. В интернет има голям брой сайтове, където са събрани всички популярни кредитни компании, така че сравнението няма да ви отнеме много време.

Важно! Никога, ама никога не се доверявайте на небанкови фирми, които нямат сайт, посочени контакти за връзка или офис, на който можете да ги откриете. Обикновено подобни фирми не са лицензирани и нямат право да предоставят бързи кредити и е по-добре да стоите далеч от тях.

Винаги четете условията по кредита до последната буква и запетая

 

Колкото и силно да се нуждаете от финансова помощ, не подписвайте нищо, преди да сте прочели целия договор, при който ви се отпуска заема. за да не се окаже в последствие, че от прекомерно бързане да усвоите парите не сте се информирали в какъв размер ще са лихвите по кредита, за колко време ще трябва да го погасите, какво ще стане, ако забавите вноските по заема и т. н., и т. н.

Ако поради някаква причина нямате възможност да плащате редовно вноските по кредита…

 

Не бягайте, не се крийте от кредиторите, а побързайте и се свържете с тях и им обяснете ситуацията. Нито една кредитна компания няма да откаже да ви влезе в положението и да ви предостави различни варианти да се справите със ситуацията, в която сте попаднали.

Не забравяйте, че бързите кредити са небанкови потребителски заеми, които се предоставят без обезпечение и поради тази причина лихвите им са по-високи в сравнение с лихвите на потребителските кредити, предоставяни от банковите организации.

 

Затова, преди да потърсите онлайн бързи заеми помислете добре дали краткосрочното погасяване и по-високите лихви по кредита няма да ви поставят в положение на невъзможност от погасяване на кредита.