кой-одобрява-кредитите-банка

Кой одобрява кредитите?

Досега не сте кандидатствали за кредит, но вече е дошъл моментът, в който трябва да обмислите идеята и да се спрете на банка или кредитна компания, от която да потърсите финансовите средства, от които имате нужда.

Чували сте различни истории как се одобряват кредити, но общо взето всички истории приключват до там дали разказвачът на историята е бил одобрен или не.

А кой одобрява кредитите всъщност?

кой-одобрява-кредитите

Всяка една банкова или кредитна институция е като един жив организъм или като едно малко семейство, в което всеки служител има своите конкретни задължения.

Ако вие сега отидете в избрана от вас банка и искате да кандидатствате за кредит, първо ще ви посрещне кредитен консултант. Неговата работа е да ви изслуша и да ви даде професионален съвет какви са опциите ви за кредит и да ви насочи какви документи да съберете, преди да заявите желанието си за заем.

След като се консултирате и вече сте по-подготвени, ще се срещнете с кредитен инспектор. Неговата работа е да подготви документите ви за искания кредит, преди да ги предаде за разглеждане. Докато сте при кредитния инспектор, той ще разгледа какъв е вашият доход, ще пресметне дали ако ви бъде отпуснат заема ще ви останат достатъчно средства да го погасявате и да се справяте с месечните си нужди, ще изиска бележка за доход от работата ви, ще събере информация за доходите на съпруга/та, за възрастта на децата ви, дали имате собствено жилище, автомобил, от колко време сте на постоянен трудов договор и т. н.

След като заедно с вас подготви всички необходими документи, кредитния инспектор ще ги предаде на следващото ниво или иначе казано ще ги предаде за одобрение, а на вас ще каже, че трябва да изчакате известно време, за да разберете какъв е резултатът.

И тук идва интересното, защото обикновено след като кредитния консултант приеме документите ви, вие не знаете кой одобрява кредитите.

Ще повдигнем съвсем леко завесата, за да разберем как става магията по одобрение на заемите.

Стигнахме до там, докъдето кредитния инспектор ви казва да изчакате за резултат. Той ви казва това, тъй като вашите документи отиват при специалист по микрокредитиране, който се нуждае от малко време, за да обработи информацията, която сте подали в заявлението си за кредит.

В задълженията на специалиста по микрокредитиране е първо да потърси в Кредитния регистър вашето кредитно досие, за да се увери, че е чисто и че нямате необслужени заеми или просрочени вноски по кредит към тази или друга банкова или кредитна компания.

Ще обърне внимание и дали имате други кредити, които и в момента изплащате. Ако всичко е наред ще извърши още един път проверка на достоверността на данните и накрая (но не на последно място, ще се съобрази с политиката на банката) и ще вземе окончателно решение дали кредита ви да бъде одобрен или не.

Понякога се случва, въпреки, че всичко в документите ви е наред, заем за желаната сума да не ви бъде отпуснат, но от банката да ви предложат алтернатива. Това се случва, ако при проверката се установи, че ако ви бъде отпуснат заема, който искате, след плащането на месечните вноски няма да ви останат достатъчно средства, с които да изкарвате месеца нормално.

Всяка банкова институция си има свои вътрешни правила и изисквания колко е допустимия минимален размер на общия доход, с който едно домакинство трябва да разполага. В такива случаи банката може да ви предложи да кандидатствате за по-малък по размер заем, за да имате по-големи шансове да бъдете одобрени.

кой-одобрява-кредитите-банка

Разбрахте кой одобрява кредитите в банките. А кой се грижи за това в кредитните компании?

 

Въпреки, че кандидатстването и одобрението за заем от кредитна компания става много по-бързо и тук процедурата е същата. Разликата при кредитните компании е, че заемите, които отпуснат са необезпечени и за малки по размер суми и проверката и одобрението, които извършват специалистите по микрокредитиране не отнемат толкова много време.

Но ако си мислите, че такива проверки няма, лъжете се. И тук както в банките има кредитни инспектори, които обработват документите ви за заем, има и специалисти, които извършват проверка, пресмятат всички рискове и взимат крайното решение.

Как да си осигурите по-добри шансове за одобрение?

 

Погрижете се всичко с кредитното ви досие да е наред.

 

Това е най-важното нещо, на което обръщат внимание кредитните специалисти, които се занимават с одобрението на кредитите. И преди да си помислите нещо, ще ви кажем, че няма никакво значение дали кандидатствате за заем от банка или от кредитна компания – имате ли лошо кредитно досие няма как да го скриете, тъй като всички финансови институции имат достъп от базата данни на БНБ, където се съхранява информацията от Кредитния регистър.

 

Не давайте невярна информация

 

Често се случва в опитите си да вземат желания заем, кредитоискателите да се опитват да лъжат за доходите си като ги завишават. Не го правете и вие, защото истината винаги излиза наяве и резултатът няма да е във ваша полза.

 

Преценете добре възможностите си и не се надскачайте сами

 

Това означава да не търсите кредит в размер, за който дори самите вие знаете, че трудно ще успеете да обслужвате.

Кандидатствайте за заем само, когато наистина се нуждаете от него. Ако се нуждаете от по-малка по размер сума, по-добрият вариант е да се обърнете към кредитна компания, а ако се нуждаете от по-голяма сума към банкова институция.

Попълвайте заявлението си внимателно, защото често се случва заем да не бъде одобрен просто, защото документите не са попълнени правилно или необходимата информация не е напълно събрана и приложена при подаването на заявлението за кредит.

Кога одобрението на кредита става по-бързо?

кога-одобрението-на-кредита-става-по-бързо

Всъщност, има начин да не чакате толкова време за одобрение от банката и изобщо да не чакате за одобрение от кредитна компания. Как така? Ако сте коректен платец и сте теглили банков заем или бърз кредит и кандидатствате след време отново в същата банка или кредитна организация, вие можете да се възползвате от преференции като лоялен клиент. В такива случаи кредитните институции извършват проверката по облекчена процедура, а понякога дори ви съобщават, че имате одобрение за заем, ако решите да кандидатствате за такъв.

От тези преференции можете да се възползвате обаче само, ако сте лоялен и коректен клиент и както споменахме преди малко, кредитното ви досие си остане чисто.