кой-одобрява-кредитите-банка

Бързи кредити и фирми

Удобното и бързо микрокредитиране, което ни предоставят от небанковите финансови организации е познато на всеки един от нас и през годините всички сме се възползвали поне по веднъж от бърз кредит. Този вид кредити ни спасяват, когато имаме нужда от малка финансова подкрепа и са много удобни, особено тогава, когато наистина имаме нужда от пари на мига.

burzitekrediti firmi

Като частни потребители сме наясно също, че за да поискаме заем се нуждаем само от компютър, интернет връзка и… лична карта.

Но какво се случва, ако имаме фирма и се нуждаем от средства за бизнеса си? Дали кредитните организации предоставят и такъв вид кредити и ако „да” при какви условия?

Преди да поговорим за бързите кредити при фирмите, нека разберем що за чудо е фирменият/бизнес заем.

Най-стегнатият отговор, който можем да дадем е, че това са кредити, които се предоставят от кредиторите на малкия и среден бизнес. Най-често този вид заеми биват: за оборотни средства и за инвестиционни цели.

Какво значи това?

Ако имате малка или средна компания или упражнявате свободна професия и се нуждаете от заем, който да употребите, за да закупите още малко материали или продукти за фирмата си или ако се нуждаете от средства, за да се разплатите със служители или фирмите доставчици (да използвате парите за заплати не е много удачно, но за съжаление понякога се случва), тогава кредитът, който ще ви е необходим е заем за оборотни средства.

Ако обаче искате да разширите дейността си, да закупите нова техника за магазина или производството си, да си построите нов цех, да закупите ноу – хау или друго и се нуждаете от повече средства, тогава инвестиционният кредит ще ви бъде от по-голяма полза. Същото се отнася и ако имате нужда от финанси, за да стартирате нов бизнес.

Къде можете да заявите желанието си за такъв вид кредит?

 

Както при потребителските, така и при фирмените заеми вариантите за кандидатстване и съответно одобрение са основно два: да се обърнете към банкова институция или да предпочетете кредитна компания.

Кандидатстването за фирмен кредит в банка ви е ясно. Трябва да подготвите редица документи (малко по-долу ще ви обясним какви са те), да отидете на място в клон на банката и да следвате всички процедури. После трябва да изчакате, за да получите (или не) одобрение за заема си.

Подминаваме набързо условията, при които банките предоставят фирмено кредитиране не защото не е важно, а защото през последните няколко години все повече малки и средни фирми се насочват към кредитните компании за бързи кредити, когато се нуждаят от финансови средства за фирмите си и въпросите, на които търсят отговори са повече.

И така…

Какви са възможностите и как бързите кредити помагат на бизнеса?

Да си представим за момент, че имате малка, семейна фирма… да речем магазинче или малък производствен цех. Справяте се прилично, но ви се иска да се развивате още по-успешно, но нямате достатъчно собствен капитал, за да се разширите или да закупите още стока/материали или ново оборудване. Знаете, че ако отидете в някоя банкова институция най-вероятно кредит ще ви бъде отпуснат, но нямате толкова време, за да чакате разглеждането на всички документи и одобрението на банката на вашия заем.

За разлика от банките, кредитните организации за бързи кредити могат да ви предложат фирмен заем при доста по-облекчена, бърза и гъвкава процедура.

Тъй като основната цел на небанковите финансови организации е да представят заеми бързо и без излишна документация, почти всички компании за бързи кредити предлагат кандидатстване изцяло онлайн, което облекчава изключително много не само физическите лица, които се нуждаят от кредит до заплата, но и фирмите, които имат нужда от бизнес кредит за подпомагане/разширяване на бизнеса си.

Процедурата по кандидатстване за фирмен кредит е много облекчена и съкратена, но условията, при които предоставят кредити различните небанкови организации могат да бъдат различни.

burzite krediti 2

Какви са условията, при които кредитните компании предоставят финансови услуги на фирми?

Както споменахме току – що, всяка банка или небанкова институция или организация има свои, вътрешни правила, които следва при отпускане както на потребителски, така и на фирмени кредити.

Затова няма как да ви дадем един конкретен отговор на въпроса, но пък можем да ви нарисуваме една обобщена картина на ситуацията, която е следната…

За да кандидатствате за фирмен кредит, задължително трябва да сте собственик на фирма (което си е напълно логично). Фирмата ви трябва да е действаща и съответно да притежавате регистрация за дейността си.

Почти всички банки и голяма част от небанковите организации изискват фирмата да е работила минимум 6 месеца или година и да е генерирала някакъв оборот през този период. Разбира се, винаги има и изключения, затова е добре да разгледате повече оферти на бързи кредити за фирми и най-вероятно ще откриете и такива, за които това условие не важи.

 

Да имате чисто кредитно минало

 

Нали не мислите, че ако кандидатствате за фирмен кредит от кредитна компания тя няма да провери кредитното ви минало? Затова е добре то да е безупречно, за да имате по-големи шансове за одобрение. Разбира се, и тук има изключения и ако много упорито търсите може би ще откриете компания, която да ви предостави бизнес кредит дори и ако сте с лоша кредитна история

Трудно ще е, да не кажем почти невъзможно, а и дори да ви одобрят за кредит най-вероятно условията за вас ще са по-различни, но пък нищо не пречи да опитате, ако се налага.

Oбезпечение

 

Обезпечението отново зависи от конкретната компания за бързи заеми, към която се обръщате. В зависимост от размера на кредита, който искате да ви бъде отпуснат могат да ви искат обезпечение или поръчител.

Бизнес план

Въпреки, че не във всички кредитори ще ви изискат бизнес план е по-добре да имате такъв. Така шансовете ви да ви бъде отпуснат заем ще се увеличат многократно.

Кога е изгодно да потърсите бързи кредити за фирми?

Компаниите за бързо кредитиране ще са ви от полза, ако се нуждаете от средства изключително бързо и ако сумата, която искате не е много голяма. Ако ви е необходим заем от 1000 до 5000 лв. можете да го получите много по-бързо от почти всяка една кредитна компания. Процедурата е наистина облекчена и можете да поискате и получите своя фирмен заем в рамките само на ден.

Ако се нуждаете от голяма сума пари, тогава по-добрият вариант би бил да се обърнете към някоя от многото банкови институции, които работят в страната.

Как да поискате фирмен кредит от кредитна компания?

За разлика от банките, където за да заявите желанието си за кредит се налага да отидете лично до клона на избраната банка, при кандидатстването за заем при кредитните компании това не се налага. Кандидатстването се извършва изцяло online или при желание от ваша страна с участието на кредитен консултант, който да дойде на посочен от вас адрес.

Разликата между това да поискате потребителски и бизнес заем от небанкова организация се състои в това, че трябва да подготвите няколко допълнителни документа.

Какви са необходимите документи, които трябва да подготвите?

Тук ще отворим една скоба и ще разгледаме необходимите документи двата варианта на кредитиране – при банките и при кредитните компании.

Необходими документи за фирмен кредит в банкова институция:

  • удостоверение за актуалното състояние на фирмата
  • регистрация по БУЛСТАТ
  • счетоводни баланси
  • данъчна декларация и копие от данъчната декларация за предходната година
  • референции
  • други документи, които се изискват от конкретната банка
  • бизнес план
  • Обезпечението зависи от размера на кредита и от условията на банката.

Документи за бизнес кредит в небанкова финансова организация:

  • валидна лична карта
  • минимална документация (всяка кредитна компания има свои условия, но като цяло документацията се свежда до попълването на въпросник, в който се посочва целта на кредита, материални активи, осигурителна, данъчна и кредитна задлъжнялост, дейност на фирмата и други)
  • Oбезпечение. Тук е важно да отбележим, че една голяма част от кредитните компании не изискват да представите обезпечение, ако кандидатствате за кредит до 5000 лв. Обезпечението се изисква, ако сумата е в голям размер и в тези случаи се определя според условията на конкретната кредитна компания.
  • И сега нещо, което много ще ви допадне, без значение дали ще потърсите бързи кредити или банка за фирмения си кредит… Лихвите по заема се признават за разход на фирмата, което в крайна сметка си е една много добра икономия на данъци.

Как протича одобрението за кредита?

 

Както споменахме, за да кандидатствате за фирмен кредит не е необходимо да ходите лично до офис на компанията, освен, ако това не е желанието ви. Просто трябва, да влезете на страниците на избрания от вас кредитор, да заявите желанието си за кредит и да предоставите необходимата информация за фирмата си.

Щом подадете цялата информация, от кредитната компания ще я разгледат максимално бързо и ако всичко е наред кредита ви може да бъде одобрен в рамките на няколко часа.

Какво би попречило да бъдете одобрени за фирмен кредит?

Въпреки, че условията са много облекчени и изключително гъвкави, това не означава, че разглеждането на документите ви няма да бъде извършено внимателно. Затова, ако си мислите, че можете да скриете нещо или да преувеличите, по-добре недейте, тъй като тъкмо тези са основните причини, поради които кредитните компании за бързи кредити най-често отказват кредити.

Небанковите финансови организации са доста по-либерални в сравнение с банките, но подадената невярна информация не се толерира никак…

За какво трябва да внимавате, преди да поискате бизнес бързи кредити за фирми?

Първото, което ще ви кажем сте го чували много пъти и то е да не взимате заем, ако не сте напълно сигурни, че можете да го върнете в съответствие с договора, който сте подписали.

Това е нещо от наистина голямо значение и се отнася за всички видове заеми, затова помислете добре, преди да започнете търсенето на кредитна компания, която да ви отпусне бизнес кредит.

Не бива да забравяте също така, че има разлика между това да вземете потребителки заем и да изтеглите фирмен кредит. Казваме това, тъй като все още има хора, които смятат, че могат да използват фирмения кредит за лични нужди… Това е много голяма грешка, тъй като бизнес заема се предоставя за развитие на фирмата, не за реализиране на екскурзии, купуване на нови коли или модни дрехи.

Не забравяйте и че лихвите ще са по-високи, а срокът на погасяване ще е по-кратък в сравнение с банките. Затова трябва да сте наясно със себе си дали тези условия ще са ви удобни или не.

Какво ще се случи, ако не погасите фирмения кредит в срок?

Ако не успеете да се справяте с вноските по кредита или ако пропускате вноски, това ще се отрази на кредитния ви рейтинг, а случи ли се това, ще срещнете големи трудности, ако след време решите да кандидатствате за друг заем, където и да е другаде.

Затова е важно, ако по време на усвояване на заема имате някакви проблеми да се свържете веднага с кредитната институция, за да изготвите заедно приемлив и за двете страни начин да се справите с неприятната ситуация.

Кредитна компания или банка да изберете, когато се нуждаете от фирмен кредит?

Ако очаквате да ви кажем, кой е по-добрият вариант – няма да го сторим. Защото смятаме, че всеки има право сам да избира дали, за каква сума и към коя финансова организация или институция да се обърне.

Ако сте отговорни, коректни и наистина имате нужда от финансова помощ, за да подпомогнете бизнеса си, и двата варианта могат да са ви от полза. Всичко зависи от вас, от размера на бизнес заема, който искате да получите и от това колко бързо искате да ви бъде отпуснат.

Все пак, ето какво можем да ви посъветваме…

burzite krediti 3

Ако се нуждаете от по-малки по размер бързи кредити за фирми и искате да прескочите дългото чакане за одобрение и купищата документи, по-приемливото и изгодно решение е да потърсите кредит от кредитна компания, тъй като времето за одобрение е изключително кратко и ще можете да разполагате със средствата почти веднага.

Ако се нуждаете от голям по размер фирмен заем, тогава е по-добре да се обърнете към банка, тъй като все още кредитните компании не предлагат кредити в много голям размер.

Без значение дали ще се спрете на банка или небанкова финансова организация обаче никога не забравяйте, че за да ви одобрят трябва и вие да се отговорни и напълно сигурни, че ще усвоите заема по предназначение и че ще успеете да се справите с погасяването му в договорените срокове.