velikden-2018

Великденските традиции

Великден е един от най-големите християнски празници, който по традиция се празнува три дни. Подготовката за посрещането на светлото Христово Възкресение започва още по време на Страстната седмица. През 2018 г. Великден е на 8 април. Доста са обредите и обичаите, свързани с празника, така че празнуването може да се окаже изпитание за семейния бюджет. За да не ви липсва нищо от блясъка на тези светли дни обаче, бихте могли да потърсите и бърз кредит.

За Великден боядисваме яйца – това се прави в четвъртък или събота преди празника. Първото боядисано яйце трябва да е задължително в червено. С него домакинята изписва кръст на челата на децата, което се смята, че ги предпазва от болести. След това същото това яйце се пази до следващия Великден пред иконата. Съществува вярване, че то се чупи след една година и по здравината му се гадае за здравето и благополучието на дома – ако не се е развалило, значи семейството ще има благословен живот. Самата традиция на боядисването на яйцата се смята, че води началото си от обагреното в червено яйце, което Богородица дарила на императора при срещата си с него. Като символика яйцето се свързва с новия живот, а червената боя – с кръвта на Христос.

За празника се приготвят козунаци – поне нашите баби са ги приготвяли сами в съботата непосредствено преди Великден. Днес ние предимно си ги купуваме готови, но това пък ни лишава от неповторимия вкус на домашно приготвения козунак и на уханието му из цялата къща. Месенето на този обреден хляб хич не е лесно, защото изисква добри кулинарни умения, специална температура и доста време. Въпреки това в интернет се появиха и рецепти за по-бързи и лесни варианти, които бихте могли да опитате да направите и сами. При всички случаи ще ви трябват обаче доста продукти, защото козунакът от раждането си преди около 300 г. изисква добра подготовка.Трябва да знаете, че от древността датира вярването, че хлябът има душа, поради което той не трябва да се реже, а се разчупва.

Трапезата е богата – в много райони у нас се смята, че на този ден се яде агнешко месо. Също така заради началото на пролетта се ядат и всякакви „зелении”, каквито намерите на пазара – зелена салата, коприва, лапад, киселец и т.н. Около пищната трапеза трябва да се събере цялото семейство на празника и да отбележи светлото Възкресение. Това е моментът и да се чукат яйцата, като притежателят на „бореца” ще е здрав и с късмет през следващата година.

Ходи се на празничното Богослужение – то се отслужва късно вечерта на Велика събота. Християните обикалят със запалени свещи храма. На места съществува поверие, че колкото пъти се угаси свещта по време на обиколката, толкова са греховете, които трябва човек да изкупи. Смята се, че за здраве и благополучие трябва да се занесе и запалена свещ у дома. Освен това като част от ритуалите по посрещането на новото начало всички в семейството трябва да си облекат нови дрехи и така да посрещнат празника.

Подарете си наистина запомнящи се Великденски празници със страхотните оферти за кредити на „Стик-кредит” АД.