пари-дупка

„Дупките” в портфейла, през които изтичат парите ни

Случвало ли ви се е да останете без пари едва седмица след като сте взели заплата? Предполагаме, че ако сте попадали подобна неприятна ситуация сте си задавали въпроса: „Къде отидоха всички пари?”

Истината е, че заплатата е „изтекла” измежду пръстите ви неусетно, защото сте пазарували неразумно, импулсивно или сте се поддали на някой от многото търговски трикове, които умело прилагат търговците.

Как да запушите „дупките” в портфейла следващия месец?

Не бързайте да пазарувате веднага след като сте получили заплата

Да, знаем, че в деня на получаване на заплата нямате търпение да отидете до мола или да напълните количката с продукти от най-близката голяма търговска верига, но се опитайте да не бързате. Вместо това се приберете у дома и си направете план. Отделете си пари за плащане на сметките, отделете си 10% от заплата за фонд „кризисни ситуации” и разпределете останалото така, че да ви стигне до следващата заплата и да не ви се налага да търсите бърз кредит от Стик Кредит.

Не пазарувайте продукти, когато сте гладни

Когато влезете в супера и сте гладни, ви се иска да закупите много повече неща, които първоначално сте си намислили. Слагате в количката продукти, от които нямате належаща нужда и накрая на касата се усещате, че сумата, която трябва да платите надхвърля първоначалните ви планове.

Внимавайте с „намаленията” по моловете

Доста често тези „намаления” могат да изпразнят портфейла ви за минути и то без да се усетите. Да, те са блазнещи, подканващи, а вие тъкмо сте взели заплата. Казвате си, че имате нужда да се поглезите с нещо марково, което на това отгоре е и намалено. Ако обаче оставите за малко настрана импулсивността си, приберете се у дома и потърсите в интернет стоката, която ви е харесала, в 90% от случаите ще откриете, че можете да я закупите на много по-ниска цена, отколкото сте я видели при „намалението” в мола.

Не използвайте само кредитна/дебитна карта за плащане

Кредитните/дебитните карти са наистина много удобни, но ако се разплащате само с тях ще ви е по-трудно да си направите сметката колко точно харчите и опасността да надвишите лимита си е доста голяма.

Внимавайте с покупката на стоки на изплащане

Да, примамливо е да си вземете новия телефон, телевизор или климатик веднага, но преди да подпишете договора, обърнете внимание колко месеца ще трябва да изплащате покупката си и какви лихви ще трябва да платите. Понякога е много по-разумно да потърсите бърз кредит или да почакате с покупката си, докато съберете пари, вместо да купувате стока на лизинг, която ще изплащате с месеци и която в крайна сметка ще ви излезе много по-скъпа от реалната цена.