Спестяване-на-пари

Седем съвършено лесни начина за спестяване на пари

Винаги сте се чудили как баба ви винаги има скътани пари, докато вие работите и получавате добра заплата, но не само че не можете да отделите и лев настрана, но и често прибягвате до бързи кредити, за да изкарате до края на месеца?

Ако останете докрай с нас, ще ви помогнем да станете и вие спестовници и то без много усилия.

  1. Пазарувайте със списък в ръка

Доказано е, че безразборното или импулсивно пазаруване е сред най-големите разходи, които прави едно семейство, затова първата крачка към спестяването на пари е да започнете да пазарувате по строго определен списък. Така няма да се изкушавате да прибавите в количката неща, които не са ви чак толкова необходими.

  1. Възползвайте се максимално от намаленията и промоциите

Почти всяка седмица някой от големите хипермаркети предлага определени продукти с отстъпки, затова не робувайте на определена верига магазини, а се информирайте предварително къде се правят намаления и обиколете. Със сигурност ще откриете продуктите, които са ви необходими на много по-ниска цена.

  1. Не изхвърляйте храна

Помислете колко хранителни продукти изхвърляте всеки ден в кофата за боклук, когато можете да ги изразходвате по-добре. Ако ви е останал стар хляб можете да направите от него сандвичи за детето, ако са останали няколко парчета салам и малко кашкавал, можете да ги вложите в пицата, а от стария козунак или кроасаните можете да спретнете страхотен сладкиш.

  1. Ползвайте градски транспорт

Вместо всеки ден да ходите до офиса с колата, да се чудите къде да паркирате и да давате сума ти пари за гориво на месец, можете цял месец да пътувате за има – няма 100 лв. с градския транспорт.

  1. Пестете от водата

Когато миете съдове не оставяте водата да тече постоянно, а си напълнете вода в мивката, измийте всички съдове и после само ги изплакнете. Разбира се, по-добрият вариант е просто да не миете съдовете на ръка, а да използвате съдомиялна машина.

  1. Сравнявайте цените на почивките и самолетните билети

Лятото е време за почивки и екскурзии, а те колкото и да са дълго чакани са и доста голям разход. За да спестите малко пари, резервирайте почивки и самолетни билети предварително и от сайтове, които предлагат сериозни намаления, ако си закупите почивката с ваучер.

  1. Подменяйте техниката в дома си само когато това е наистина наложително

В днешно време почти всеки месец излизат нови модели телефони, телевизори, перални, хладилници, компютри. И не само че излизат нови, по-примамливи модели, но е и лесно да ги закупите веднага като използвате бързи кредити или лизинг. Но колкото и да е примамливо да притежавате винаги най-новото, това е огромен разход, който може да разстрои семейния ви бюджет с месеци напред. Затова преди да посегнете към най-новия модел телефон, помислете си дали той наистина ви е нужен или това е просто моментна прищявка.