Времето, когато родителите трябва да организират баловете на вече порасналите си наследници, обикновено е посрещано с тежки въздишки от страна и на големи, и на малки, защото парите никога не са достатъчни, за да бъдат задоволени всички амбиции. Едните смятат, че парите, които им се отпускат, са твърде малко, по-възрастните – че отиват твърде много пари. Много често, за да се покрият всички разходи, се прибягва и до заеми. Всъщност използването на бърз кредит, ако бъде преценено добре, може да не струва някакви допълнителни разходи по връщането му. Например кредит до заплата би бил подходящо решение. Доброто планиране за организацията на събитието пък и няколко хитри идеи ще позволят драстично да намалите разходите, без това да се отрази върху качеството на изживяването.
  1. Обсъдете рано представите на вашите деца за бала им – ако сте наясно предварително, ще имате време за реакция. И евентуално да разубедите младежите, ако имат твърде неприложими идеи. Облеклото например, особено по отношение на дамите, обикновено е доста голям разход. Ако обаче вашият абитуриент си избере тоалет, ще можете да го поръчате при добър шивач например, вместо да купувате някой готов и скъп. В интернет можете да видите препоръки за професионални шивачи, които извършват такива услуги срещу доста по-скромни суми от тези в магазините. Нали и други родители са минали по вашия път. Огледайте се и за обявите за подаряване/продажба на тоалети, които са носени от други абитуриенти, или пък са показвани на ревюта. Те са наистина с много добри цени.
  2. Все по-актуално става абитуриентите да решат, че няма да дават излишни пари за дрехи, които ще облекат веднъж в живота. Вместо това младежите подкрепят някоя благотворителна кауза, като да се облекат с тениска за бала. Спестените пари могат да отидат например за екскурзия, която, ако изберете навреме, можете да платите на части и да не е толкова стресов разход.
  3. Кувертите за ресторанта – те биха могли също да се платят на две части, ако се направи ранна резервация. Също би могло и да се преговаря за цената, ако наистина изпреварите други желаещи за конкретното място.
  4. Прическа и грим – все повече оферти за много професионални услуги за прическа и грим има в офертите за групово пазаруване. Огледайте се и купете ваучер за такава услуга, така че можете да постигнете отстъпка от цената дори и с над 50%. За да се застраховате от неприятни изненади, бихте могли да купите два ваучера, за да направите пробни прическа и грим.
  5. Аксесоарите – потърсете в обяви какво се продава от абитуриенти от предишни години. Друг вариант е да погледнете и в страници за продажба на дрехи и аксесоари от ревюта. Последните са носени по веднъж и са като нови. Естествено и цените им са много поносими, а и шансът някой друг да носи същите аксесоари е много малък.
  6. Посрещане на гостите – ако посрещнете гостите вкъщи, ще спестите доста от сумата за ресторант. Но пък трябва да сте ангажирани и с приготвянето на менюто. Ако не искате да мислите и за храната, то отново потърсете ваучер за отстъпка от сайтовете за групово пазаруване за някой добър ресторант.