Close up of a woman buying online with bank card

Как да оптимизираме семейния бюджет през зимата?

Зимата винаги е свързана с много повече разходи за семейния бюджет в сравнение с останалите сезони. Това се дължи не само на сметките за отопление, но и на многото прекрасни празници през този сезон, опцията за семейна ваканция и липсата на богатото плодородно изобилие на лятото. Затова е важно да сме особено внимателни в планирането на покупките си през студените месеци.

Първата стъпка е да имаме обща представа от движението на приходите и разходите във фамилната хазна. Най-лесният начин е да използвате за целта някой от онлайн калкулаторите за това или да направите свои, като го опиште в един тефтер.  Може да организирате много просто – сумирате различните пера на доходите, ако са повече от едно. След това отбелязвате в съответните полета вашите разходи, които са категоризирани: Лично потребление. Храна и облекло; Жилище и поддържане на дома; Здравеопазване и осигуряване; Транспорт и съобщения; Свободно време и образование; Данъци и такси; Влогове и инвестиции; други разходи. За всяка категория има бутон за по-подробно разпределение на разходите. Така ще сте наясно всъщност къде отиват вашите пари.

Разходът на енергия в този сезон е много по-сериозен. На първо място е добре да сте подбрали вашите електроуреди да са с висок енергиен клас, така че да пестят енергия. Крушките също потребяват доста от семейния бюджет, затова също трябва да бъдат енергоспестяващи. Качествената топлоизолация се подразбира, ако искате да запазите топлината вкъщи. Оставянето на работещ телевизор или компютър, когато не ги ползвате по предназначение, си е чисто хвърляне на пари на вятъра.

Ако имате повече от едно кредитно задължение, можете да потърсите рефинансиране, за да ги обедините. Така ще спестите не само време, но и пари от такси, преводи, лихви и т.н. Най-добрите условия за рефинансиране и обединяване на задължения можете да видите тук: Стик кредит АД.

През зимата не е удачно да ходите пеша, за да пестите от гориво за автомобила си. Ако обаче работата ви е в центъра и имате метростанция в близост до дома си, е добър вариант да обмислите ползването на обществения транспорт. Това, освен, че ще ви спести разходите по колата, ще ви позволи да се придвижвате много по-бързо, избягвайки задръстванията. Бихте могли да си купите абонаментна карта за метрото, което е допълнителен бонус за семейния бюджет.

Подаръците за празниците можете да купите на разпродажби. Хубаво е предварително да направите списък и да се придържате строго към него, без да купувате и допълнително неща. Последното важи по принцип за всякакъв тип пазаруване, най-вече за хипермаркетите. Ако не се изкушавате да посягате към излишни стоки, това сериозно ще повиши парите в джоба ви.