imenni-dni-prez-proletta

Именните дни през пролетта

С настъпването на пролетта идват и много празници, които са сериозно натоварване за фамилния бюджет. Освен празниците от Великденския цикъл има и много имени дни. И в двата случая това са допълнителни разходи. За да успеете да зарадвате своите скъпи именици, винаги можете да потърсите бърз кредит, който ще ви спести много притеснения.

Кои са по-известните именици през пролетта?

  1. На Благовещение празнуват всички, чиито корен на името съдържа думата БЛАГ, а също и Евелина,Евангелина. Благовещение е част от Великденския цикъл от празници и е по време на Великденските пости. Празникът е свързан с благата вест, когато Дева Мария разбира, че ще роди своя син, който е заченат непорочно. За празника Църквата разрешава по-богата трапеза въпреки поста – риба, вино. В същото време се отбелязват и народни поверия, свързани с този ден. Например такова е вярването, че на този ден кукувицата кука за първи път през съответната година. Смята се, че всеки човек трябва да има у себе си пари, като чуе кукувицата, за да му е богата и пълна година. Много са обредите, които се спазват на този празник, в зависимост от региона в страната.
  2. На Лазаровден празнуват Лазар, Лъчезар, Лъчезара и др. Денят се отбелязва в съботата, седмица преди Великден. Църквата го свързва с възкресението на Лазар – чудото, което сътворил Исус Христос. В народния календар Лазаровден е честван като празник на нивите и момите основно. За момите е важно да участват в лазаруването, тъй като едва след това те могат да мислят за задомяване.
  3. Денят след Лазаровден е Цветница. На този празник имен ден имат всички с името на цветя. Списъкът е доста дълъг, като в последните години стават все повече имената, които уж произлизат от цветя и дървета. Църквата чества посрещането на Исус Христос в Йерусалим с палмови клони, след като е възкресил от мъртвите Лазар. Затова и на Цветница в черквата православните християни носят за освещаване върбови клонки. След това тези клонки се носят вкъщи, за да пазят от болести и да изцеляват заболелите. В народните обичаи пък този ден е обвързан с гадаенето за това коя мома първа ще се задоми. Могат да участват обаче само момите, които вече са лазарували.
  4. На Великден също са много имениците, като освен пряко произлизащите от името на празника, се включват и Велин, Велко, Велина, Велислав и др. Църквата пък отбелязва Христовото Възкресение. На този ден се събират заедно семействата на празнични обеди, ходи се на гости на кумовете, родителите и т.н. Трапезата е богата и празнична, като включва боядисани яйца, козунаци, агнешко, зелени салати и т.н.
  5. В началото на месец май празнува почти половината от мъжкото население на България. Става дума за Гергьовден. В църковната традиция светецът се нарича Свети Георги Победоносец и е изобразяван яздещ на бял кон и убиващ с копието си змей. В народната традиция денят пък се свързва с идващата земеделска и скотовъдна година и затова в тази връзка се изпълняват много обреди. Трапезата е отрупана с много лакомства, но на нея задължително присъстват обреден хляб и агнешко месо.

За да не се притеснявате от липса на пари, обърнете се към вашия доверен партньор – кредит от „Стик-Кредит” АД.