Дериват – дефиниция – финансов речник – stikcredit.bg

Дериват: дефиниция и значение

Дериватът е финансов инструмент, чиято стойност зависи от стойността на друг актив, наречен базов актив. Той представлява договор между две страни за купуване или продаване на базовия актив на предварително уговорена цена и в даден момент от бъдещето. Дериватите са популярни инструменти в финансовите пазари и се използват за хеджиране на рискове, спекулации и управление на портфейли.

Дериватът е финансов инструмент, чиято стойност е базирана на стойността на друг актив или финансов индекс. Той представлява договор между две страни, който предоставя правото, но не и задължението, да купуват или продават актива на предварително уговорена цена в бъдеще. Дериватите се използват за спекулации, хеджиране на рискове или управление на портфейли.

Дериватът е инвестиционен инструмент, който предоставя възможност за изграждане на инвестиционни стратегии и управление на риска. Той може да бъде използван за спекулации, за защита срещу неблагоприятни пазарни движения или за изграждане на диверсифициран инвестиционен портфейл.

Не губи време

Изтегли до 3000 лева изцяло онлайн – Стик Кредит АД

Синоним:

Няма

Примери за употреба на думата:

„Търговията с деривати е рискова, но и възможност за висок печалби.“

„Използвам деривати за защита на портфейла ми от пазарни рискове.“

„Компанията използва деривати за управление на валутния риск.“

Вземи на заем до 3000 лева

    • С два клика
    • Погаси по всяко време
    • Изцяло онлайн
    • от Стик Кредит АД
Стик Кредит лендинг страница за бърз заем.

Научи още полезни финансови термини като посетиш нашият финансов речник